10 tips om wondjes te voorkomen bij diabetes
- Houd je bloedglucose zo goed mogelijk onder controle.
- Draag schoenen. Loop niet op blote voeten, je hebt namelijk minder snel door wanneer de ondergrond te heet of koud is. Ook stap je minder snel in iets scherps. Dit kan wondjes veroorzaken.
- Knip nagels recht en niet te kort af.
- Controleer je voeten regelmatig, ook tussen de tenen en aan de onderkant. Controleer op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eelt, warm aanvoelende plekken, verandering van de vorm van je voeten. Neem contact op met je behandelaar of podotherapeut wanneer je iets ontdekt.
- Laat je voeten minimaal 1 keer per jaar controleren door een zorgverlener.
- Was je voeten dagelijks met lauw water en weinig zeep. Neem geen voetbaden.
- Droog natte voeten goed af.
- Smeer je voeten in met een crème zodat de huid niet uitdroogt.
- Draag dagelijks gladde, schone sokken van een natuurlijk materiaal, zoals wol of katoen.
- Draag schoenen die goed passen. Zorg dat schoenen niet knellen en geen drukpunten hebben.
- Beweeg voldoende, het bewegen van de voeten stimuleert de doorbloeding ervan.
Ga je naar een pedicure? Zorg dat de pedicure een aantekening ‘diabetische voet’ heeft. Die persoon mag mensen met diabetes behandelen.
Ontstekingen
Wondjes die slecht genezen, kunnen gaan ontsteken. Soms zijn het hele grote wonden die ontsteken en niet dichtgaan. De behandeling is lastig en lukt soms niet goed. Het gevolg kan zijn dat er een teen, voet of soms zelfs een heel been af moet worden gehaald. Dit heet amputatie. Met een goede voetverzorging kun je veel problemen voorkomen.
Wondjes behandelen bij diabetes
Wanneer je diabetes hebt en een wondje aan je voeten ontdekt, laat hier dan altijd naar kijken door een zorgverlener. De kans op problemen is veel kleiner wanneer het wondje snel wordt behandeld. Neem daarom altijd zo snel mogelijk contact op met jouw behandelaar.