Wanneer een vrouw in de overgang wordt gevraagd waar ze het meest last van heeft, is de kans groot dat ze antwoordt: "Opvliegers!". Wat opvliegers zijn en wat u eraan kunt doen, leest u op Leef.nl.
Opvliegers zijn plotselinge, korte warmteaanvallen. U wordt rood en kan opeens erg gaan zweten. Opvliegers kunnen een paar seconden tot een half uur duren. Een typische opvlieger duurt drie tot vijf minuten.
Ook het aantal opvliegers varieert; van een paar per maand tot enkele per uur. Bijna 80% van de Nederlandse vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. Ze komen het meeste voor bij vrouwen die al zes tot twaalf maanden niet meer menstrueren, maar kunnen tot jaren na de menopauze blijven voorkomen.
Opvliegers laten zich waarschijnlijk het beste als volgt verklaren: onze hersenen bevatten een warmtecentrum. Dit warmtecentrum beschikt over een zogeheten ‘thermoneutrale zone’: een zone waarin de lichaamstemperatuur mag variëren zonder dat dit leidt tot corrigerende lichaamsreacties zoals zweten en blozen. Bij vrouwen met opvliegers is deze thermoneutrale zone versmald, waarschijnlijk door de daling van de hoeveelheid vrouwelijk hormoon. Een kleine stijging van de lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld door emotie, stress of koffie, kan dan al een corrigerende lichaamsreactie oproepen.
Het beste kunt u kleding dragen van een natuurlijk materiaal zoals katoen, zijde of wol. Met meerdere laagjes over elkaar kan er makkelijk een worden uitgetrokken bij een opvlieger. Opvliegers kunnen ook in de nacht voorkomen. Slapen kunt u daarom ook het beste doen onder lakens en/of dekens van natuurlijke materialen. Bepaalde voeding en dranken kunnen opvliegers uitlokken. Alcohol, warme dranken en gekruid eten zijn bekende voorbeelden. Vermijd ze wanneer u merkt dat u er last van heeft.
Klik hier voor nog meer tips bij opvliegers.
"Een kleine stijging van de lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld door emotie, stress of koffie, kan al een opvlieger of zweetaanval oproepen."
Wanneer u erg veel hinder ondervindt van uw overgangsklachten, kunt u met uw arts bespreken of oestrogeentoediening voor u tot de mogelijkheden hoort. Hormoontherapie kan echter in enkele gevallen zeer ernstig bijwerkingen hebben.