Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte toe. Waarom dat zo is leest u hier.
Tot de overgang hebben vrouwen waarschijnlijk hormonale bescherming tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte, zoals een beroerte, toe. Ondanks dat hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak later dan bij mannen ontstaan, is het wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Bijna één op de drie Nederlandse vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Hierbij overlijden vrouwen vaker aan een beroerte of hartfalen en mannen vaker aan een hartinfarct.
Met het ouder worden stijgt het bloeddruk. Opvallend is dat vrouwen na de overgang vaak een hoger cholesterolgehalte en een hogere bloeddruk hebben dan voor de overgang. Beiden zijn een risicofactor voor het krijgen van een hart- of vaataandoening. Ook overgewicht is een risicofactor. Tijdens de overgang komen vrouwen vaak in gewicht aan. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte bij vrouwen dan ook toe. Wanneer u vroeg in de overgang bent gekomen, wees dan extra alert. Laat regelmatig uw bloeddruk meten en uw cholesterolgehalte testen.
"Een gezonde leefstijl kan het risico op een hart- en vaataandoening aanzienlijk verminderen. Verlaag uw risico door gezond te leven!"