De overgang en gewichtstoename

De overgang en gewichtstoename

Een vervelende en veel gehoorde overgangsklacht is gewichtstoename. Vaak is er ook sprake van een andere verdeling van het lichaamsvet. In dit artikel leest u over de invloed van de overgang op uw figuur.

Wat is de oorzaak van de verandering van mijn figuur?

Ruim de helft van de vrouwen in de overgang merkt dat haar figuur verandert. Naast gewichtstoename kan namelijk ook het lichaamsgewicht anders worden verdeeld. Het vet op de billen en bovenbenen kan zich gaan verplaatsen naar de buik.

De oorzaak van de verplaatsing van het lichaamsvet heeft te maken met het feit dat er nu relatief gezien méér van het mannelijke hormoon testosteron wordt aangemaakt. Net als bij te zware mannen zal het vet op de buik gaan zitten en niet op de bovenbenen. Ook de oorzaak van de gewichtstoename in de overgang ligt deels bij een hormoon. Tijdens de overgang wordt steeds minder oestrogeen door de eierstokken aangemaakt. Omdat ons vetweefsel ook oestrogeen aanmaakt, zal rond de menopauze meer vet worden opgeslagen zodat de oestrogeenproductie op peil blijft. Maar we kun het oestrogeen niet overal de schuld van geven. Er zijn ook andere oorzaken van een gewichtstoename:

Overige oorzaken gewichtstoename

  • Onze stofwisseling wordt trager met het ouder worden.
  • Met het ouder worden zijn we vaak lichamelijk minder actief. Als het eetpatroon wel hetzelfde blijft, worden we dikker.
  • Door alle veranderingen tijdens de overgang raken we soms geestelijk uit balans. Hierdoor kunnen we de neiging krijgen om zoete tussendoortjes te nemen.

Wat kunt u doen om op gewicht te blijven?

Door gezond te eten en voldoende te bewegen kunt u gewichtstoename zoveel mogelijk beperken of misschien zelfs voorkomen. Een evenwichtige voeding en voldoende beweging verkleinen bovendien de kans op hart- en vaatziekten. Eet veel verse groenten en fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten. Wanneer u vlees eet, kies een magere soort. En gebruik het liefst magere zuivelproducten. Die bevatten weinig vet, maar wel de kalk die nodig is om botontkalking te voorkomen.