Is er iets mis gegaan met het voorbehoedmiddel? Of is er onverhoopt gevreeën zonder? In zulke noodsituaties kan de morning-afterpil gebruikt worden om een zwangerschap te voorkomen. Wat de morning-afterpil precies is en hoe deze werkt leest u hier.
De morning-afterpil is niet geschikt als anticonceptiemiddel. Hij is minder betrouwbaar dan de pil of een condoom, hij ontregelt de menstruatiecyclus en is duurder dan voorbehoedmiddelen. Een condoom beschermt bovendien tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen), de morning-afterpil niet. De morning-afterpil is bedoeld als ‘noodpil’. Bijvoorbeeld wanneer het condoom is gescheurd, de anticonceptiepil vergeten is in te nemen (zie het artikel ‘Pil vergeten’) of u met het vrijen verder bent gegaan dan gepland.
Bij vrouwen met een BMI groter dan 30 is de betrouwbaarheid van de morning-afterpil mogelijk verminderd.
Een andere manier om een zwangerschap na onbeschermd vrijen te voorkomen is met het morning-afterspiraaltje. Deze voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Omdat het 6 dagen duurt voordat een bevruchte eicel in de baarmoeder aankomt, kan het morning-afterspiraaltje worden geplaatst tot 5 dagen na de onbeschermde seks. Het morning-afterspiraaltje wordt door de huisarts in de baarmoeder geplaatst. Het kan daar 5 jaar blijven zitten en is dus meteen een langdurige vorm van anticonceptie. De betrouwbaarheid van het morning-afterspiraaltje is groter dan die van de morning-afterpil, namelijk bijna 100 procent.