De lichamelijke voordelen van stoppen met roken

De lichamelijke voordelen van stoppen met roken

Roken is bijzonder slecht voor onze gezondheid. U krijgt schadelijke stoffen naar binnen waaronder nicotine, teer en koolmonoxide. Wat stoppen met roken voor u doet leest u hier.

Gezondheidsrisico's

Roken verhoogt de kans op aandoeningen als COPD, hart- en vaatziekten en allerlei soorten kanker. Roken zorgt voor een versnelde huidveroudering en een verminderd uithoudingsvermogen. Door roken verlaagt uw levensverwachting.

De gezondheidsrisico’s zijn ernstig, maar waarom is het dan toch zo moeilijk om te stoppen met roken?

Nicotineverslaving

Stoppen met roken is zo moeilijk omdat roken, zowel geestelijk als lichamelijk, verslavend is. De nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt. Dit is een stof waarvan we ons blij voelen, vergelijkbaar met het ruiken van lekker eten of het zien van een geliefde. Zodra de sigaret op is en het dopaminegehalte daalt, verlangt u opnieuw naar dat fijne gevoel. De nicotineverslaving is een feit.

"In ons assortiment vindt u verschillende producten die het verlangen naar een sigaret verminderen."

Na twee dagen

Juist door dit verslavende effect is stoppen met roken zo moeilijk. Wanneer u moeite hebt om uw sigaretten te laten liggen, is het goed u te realiseren dat u lichamelijk vrijwel direct verbetering merkt. Al na twee dagen zal uw bloeddruk dalen en hebt u minder last van koude handen en voeten. Uw lichaam is schoon van nicotine en uw smaak- en reukvermogen zijn aanzienlijk verbeterd.

Drie dagen – twee weken

Na ongeveer drie dagen neemt de longcapaciteit toe en wordt ademhalen gemakkelijker. U merkt nu dat er ontwenningsverschijnselen optreden. U bent prikkelbaar, kunt last hebben van concentratieproblemen, hoofdpijn of obstipatie en hebt meer eetlust.

Twee weken – vier maanden

Na twee weken heeft u lichamelijk de moeilijkste periode gehad. Hoewel u nog erg kunt verlangen naar een sigaret is dat nu vaak geestelijk. Uw lichaam is in de eerste twee weken na het stoppen gewend aan het feit dat het geen nicotine meer binnenkrijgt. U merkt dit vooral aan het feit dat u meer energie hebt dan toen u nog rookte.

Eén maand – drie maanden

Stoppen met roken is goed voor de longen. Al na een maand werken uw longen 30 procent beter. Het longweefsel begint zich nu langzaam te herstellen en u zult minder last hebben van luchtweginfecties.

Drie maanden – één jaar

Wanneer u langer dan drie maanden bent gestopt met roken, is de kans om longziektes, hartziektes en kanker te ontwikkelen aanzienlijk gedaald. De onthoudingsverschijnselen zijn grotendeels voorbij. Wat het nu vaak moeilijk maakt om het stoppen vol te houden is de geestelijke verslaving. U bent gewend om iets in uw hand te hebben, en om bijvoorbeeld na het eten te ontspannen tijdens het roken van een sigaret. Bij sommige mensen blijft dit effect nog een lange tijd aanhouden. Deskundige begeleiding heeft juist bij het geestelijke deel van de verslaving veel effect om het stoppen vol te houden.