Check goed wat je zorgverzekering vergoedt!

Check goed wat je zorgverzekering vergoedt!

Passen jij en jouw zorgverzekering nog bij elkaar? Ieder jaar maken verzekeraars de nieuwe zorgpolis bekend. Gebruik je medicijnen of andere apotheekproducten? Bekijk dan goed welke verzekering bij jouw situatie past. De zorg die je vanuit de apotheek krijgt, wordt namelijk niet altijd vergoed op dezelfde wijze zoals je het jaar daarvoor gewend bent. Check daarom goed wat jouw zorgverzekering het komend jaar vergoedt. Verandert er veel? Dan kun je vóór 1 januari 2024 nog wisselen van zorgverzekeraar. Je hebt dan tot 31 januari 2024 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Vergoeden alle zorgverzekeringen medicijnen?

Ja, alle zorgverzekeringen vergoeden de medicijnen uit het basispakket. De overheid bepaalt welke medicijnen er in het basispakket zitten. Houd wel rekening met:

  • het eigen risico. De eerste 385 euro betaal je altijd zelf;
  • een eventuele eigen bijdrage die je moet betalen voor een medicijn op recept. Deze is maximaal 250 euro per jaar en staat los van het eigen risico van 385 euro per jaar.
  • de afspraken tussen jouw apotheek en jouw zorgverzekeraar over vergoeding.

Welk merk medicijn krijg ik vergoed?

Dat hangt af van jouw zorgverzekering. Sommige verzekeraars wijzen (periodiek) een bepaald merk aan als voorkeursmerk. Ze vergoeden dan alleen dit merk. Dit heet het voorkeursbeleid of het preferentiebeleid. Andere zorgverzekeraars laten de keuze over aan de apotheker.

Vergoeding van hulpmiddelen

Gebruik je hulpmiddelen zoals stomaverzorging, wondzorg, diabetes- of incontinentiemateriaal? Check dan goed of jouw zorgverzekering deze hulpmiddelen ook vergoedt. Let ook op als je drink- en sondevoeding gebruikt.

Wat is een natura- en wat is een restitutiepolis?

Bij een naturapolis contracteert de verzekeraar bepaalde zorgverleners en krijg je alleen bij hen de volledige vergoeding. Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener (en ook apotheek) je gaat. Een restitutieverzekering is daarom vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering.

Vergoeding zorg van de apotheek

Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen beleid voor de zorg die de apotheek levert. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • wie bepaalt welk merk medicijn je krijgt;
  • de vergoeding en verkrijgbaarheid van medische hulpmiddelen;
  • de mogelijkheid tot een medicatiebeoordeling.

In deze brochure van apothekersorganisatie KNMP zie je wat elke zorgverzekeraar vergoedt op deze drie gebieden.

"Vóór 1 januari 2024 kun je nog wisselen van zorgverzekeraar. "

Welke verzekering kan ik het beste kiezen?

Dat hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Jouw Service Apotheker kan je adviseren of jouw keuze van invloed is op de medicijnen of apotheekproducten die je krijgt. Daarnaast zijn er mogelijk ook andere zaken belangrijk voor jouw keuze. Daarover kunnen wij geen uitspraken doen. Vind je de vrijheid om zelf te kunnen kiezen belangrijk? Kijk dan ook eens naar de kleine zorgverzekeraars. Zij bieden vaak meer keuzevrijheid. 

Vergelijk jouw zorgverzekering hier.

Internetapotheek? Je vertrouwde Service Apotheek!

Wil jouw verzekeraar dat jij je medicijnen bij een internetapotheek bestelt?

Dat is niet nodig. Want wij kunnen hetzelfde en zelfs meer! Wij zitten dichtbij. En dat is sneller en duurzamer. Wij helpen jou zoals jij dat wilt. Je kunt altijd bij ons terecht; in onze apotheek en online. Jouw Service Apotheek; internetapotheek en vertrouwde vraagbaak in 1!

Wat we je bieden? De S van service!

  • Bezorging bij je thuis, snel en kostenloos
  • Herhaalservice, we zorgen dat je medicijnen op tijd klaarstaan
  • Altijd bereikbaar, via de Service Apotheek-app en bij veel Service Apotheken is er een afhaalkluis
  • Online gemak, bestellen met 1 druk op de knop, bijhouden van innames en alle informatie altijd bij de hand

Aandacht voor jou

Het draait om jouw gezondheid. Daarom spreken we je graag persoonlijk. Hoe meer we weten wat jij belangrijk vindt, hoe beter we je kunnen helpen. We staan voor je klaar: online via de app, chat of per e-mail. En in de apotheek: loop gerust binnen voor advies of plan een medicijngesprek!

Onze tip: gebruik de Service Apotheek-app

Met onze app bestel je gemakkelijk medicijnen en houd je zelf het overzicht. Zo maak je van je vertrouwde apotheek een online apotheek!