Wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm geeft dit een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel; brandend maagzuur. Wat de oorzaken zijn van brandend maagzuur en wat je ertegen kunt doen, lees je in dit artikel.
Onze maaginhoud kan normaal gesproken niet terug de slokdarm in; de spieren tussen de slokdarm en de maag zorgen hiervoor. Door een te hoge druk in de buik en/of slecht werkende sluitspieren kan dit soms wel. Een te hoge druk in de buik kan ontstaan door bijvoorbeeld overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken of gaan liggen, het dragen van knellende kleding of een zware maaltijd. De werking van de sluitspieren kan verslechteren door roken, koffie, alcohol, een breuk in het middenrif of bepaalde medicijnen.
"Neem contact op met jouw arts of apotheker wanneer je denkt dat een van je medicijnen de oorzaak van je maagklachten is."
Er zijn verschillende medicijnen zonder recept verkrijgbaar tegen brandend maagzuur. Gebruik deze middelen niet langer dan twee weken achter elkaar. Ga langs je huisarts als de klachten langer dan twee weken aanhouden of als ze verergeren.
Wanneer je af en toe last hebt van brandend maagzuur kun je een maagzuurbinder (antacidum) gebruiken. Hier zit algeldraat en een magnesiumzout in. Een antacidum neutraliseert het maagzuur snel, het werkt enkele uren en je mag het meerdere malen per dag gebruiken. Deze middelen mogen ook tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.
Wanneer je de hele dag of vooral 's nachts last hebt van brandend maagzuur en de maagzuurbinder werkt onvoldoende, gebruik dan een maagzuurremmer. Er bestaan twee soorten maagzuurremmers. De maagzuurremmer ranitidine is een H2-blokker, de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol zijn protonpompremmers. Deze middelen verminderen allemaal de aanmaak van maagzuur. Bij zelfzorg gaat de voorkeur uit naar ranitidine, maar dit middel is al een poos niet leverbaar.
Last van brandend maagzuur, maagpijn en/of een opgeblazen gevoel? In de volgende gevallen neem je het beste contact op met je huisarts: