Bof

Bof

Tegenwoordig wordt in Nederland tegen bof gevaccineerd en is het een zeldzame ziekte geworden. Wat was bof ook alweer?

"Bof is besmettelijk vanaf vijf dagen vóórdat de wang opzwelt tot negen dagen erna."

Wat is bof?

Bof is een zeer besmettelijke virusziekte. Het is geen ernstige aandoening en zal na een week of twee genezen zonder restverschijnselen. Sinds 1987 worden in Nederland bijna alle kinderen tegen bof ingeënt, in combinatie met mazelen en rode hond (de zogenaamde BMR-vaccin uit het Rijksvaccinatieprogramma). Door vaccinatie is bof in Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland een zeldzame ziekte geworden. In deze werelddelen komt de bof nog wel eens voor in gebieden waar kinderen om geloofsredenen niet worden ingeënt.

Wat zijn de symptomen bij bof?

De eerste verschijnselen van bof zijn een algeheel gevoel van ziek zijn en koorts. Dit wordt binnen 24 uur gevolgd door een pijnlijke zwelling van één of beide oorspeekselklieren. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. Meestal verdwijnt de zwelling na enkele dagen vanzelf. Ook de speekselklieren onder de tong en in de keel kunnen ontstoken raken. Eten, kauwen, slikken en het wijd openen van de mond doen dan pijn. Een derde van de kinderen en volwassenen die geïnfecteerd zijn merkt niets van de ziekte, maar kan wel anderen besmetten.

Wat kunt u zelf doen bij bof?

Geef een kind met de bof voldoende te drinken, voldoende rust en extra aandacht. Voor bof bestaat geen behandeling. Koorts en pijn kunnen zo nodig bestreden worden met paracetamol.

Hoe besmettelijk is bof?

Bof is zeer besmettelijk. Vermijd besmetting op locaties waar mensen dicht bijeen zijn. Het bofvirus wordt overgebracht van mens op mens door besmette speekseldruppeltjes bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is gemiddeld 12 tot 25 dagen. Een patiënt is besmettelijk van vijf dagen vóórdat de wang opzwelt tot negen dagen erna.

Complicaties van bof

De meest voorkomende complicatie is een ontsteking van de teelbal. Dit treedt op bij 12 procent van de mannen met bof en heeft in zeer zeldzame gevallen onvruchtbaarheid tot gevolg. Vrouwen kunnen soms een eierstokontsteking krijgen. Bij kleine kinderen is er een kleine kans op een hersenvliesontsteking.

;