Het is belangrijk dat je medicijnen op de juiste manier bewaart. Te warm bewaren bijvoorbeeld kan de werking beïnvloeden. Je kunt hierdoor (meer) klachten ervaren. In dit artikel lees je tips over het op de juiste manier bewaren van jouw medicatie.
Op het etiket van jouw medicatie staat of je je medicijnen op kamertemperatuur of in de koelkast moet bewaren. Als er geen bewaaradvies op het etiket staat, kun je uitgaan van bewaren bij kamertemperatuur (onder de 25°C). Dat advies geldt voor de meeste medicijnen. Twijfel je hierover? Vraag het na bij je Service Apotheek.
Bewaar je medicijnen in de originele verpakking, op een droge plek en buiten het bereik van kinderen of huisdieren. Denk aan een medicijnkastje in de keuken of de slaapkamer. De badkamer, de vensterbank of in de buurt van een verwarming zijn geen goede plekken. Daar is het te vochtig en/of te warm.
Plaats medicijnen die in de koelkast horen in het midden van de koelkast.
Bewaar ze niet:
De houdbaarheid van een medicijn hangt af van de medicijnsoort. Op de verpakking staat een uiterste gebruiksdatum en/of een maximale bewaartermijn na aanbreken. Meestal is deze te herkennen aan de letters Exp
Uiterste gebruiksdatum
De uiterste gebruiksdatum geldt voor een onaangebroken verpakking. Bijvoorbeeld tabletten in strips zijn tot deze uiterste gebruiksdatum te gebruiken, mits ze goed zijn bewaard.
Bij de maximale bewaartermijn na aanbreken zijn de medicijnen na opening beperkt houdbaar. De aangebroken verpakking kun je gebruiken binnen de maximale bewaartermijn, mits ze goed zijn bewaard.
Een voorbeeld van een medicijn met een maximale bewaartermijn na aanbreken zijn oogdruppels. Dit product is na aanbreken meestal nog maar een maand te gebruiken.
"Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn"
Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd uw medicijnkastje na te lopen. Zijn er producten die voorbij de gebruiksdatum zijn of die langer open zijn dan de bewaartermijn? Ruim deze op! Lever de medicijnen in bij je apotheek of een inzamelpunt van de gemeente. Dan worden ze verantwoord en veilig vernietigd.
Meer weten over het effect van medicijnen op het milieu en ons drinkwater? Klik hier.