Beter inhaleren? Meer lucht!

Beter inhaleren? Meer lucht!

Zelfs met jaren ervaring kan inhaleren vaak beter. Hoe? Laat minimaal 1 keer per jaar je inhalatietechniek checken door je Service Apotheek. Maak eenvoudig een afspraak. We helpen je alvast op weg met 5 handige tips: hoe kan ik beter inhaleren voor meer lucht?

Plan een afspraak voor jouw jaarlijkse inhalatiecheck!

1 miljoen mensen gebruikt inhalatiemedicijnen. 70% van hen inhaleert zonder het te weten niet goed! Hierdoor werken de medicijnen onvoldoende en is er een grotere kans op onnodige bijwerkingen. Tijdens de jaarlijkse controle bekijken we of de medicijnen nog bij je passen en kijken we samen naar het gebruik van jouw inhalator en eventuele voorzetkamer. En we geven je ook nog handige tips en adviezen waar je mee verder kunt. Voor vragen nemen we zeker de tijd.

Een afspraak inplannen is eenvoudig:

  1. Maak online een afspraak voor een ‘inhalatiecheck’ via: afspraak.serviceapotheek.nl
  2. Is dit bij jouw Service Apotheek niet mogelijk of neem je liever persoonlijk contact op? Mail of bel je apotheek.

Heb je problemen met het gebruik van je inhalator, ervaar je bijwerkingen of denk je dat je medicijn niet genoeg werkt? Geef dit altijd door aan je apotheker. Het apotheekteam staat voor je klaar.

5 tips voor betere inhalatie en meer lucht

Een jaarlijkse uitleg van je apotheek helpt je met het leren inhaleren. Met deze 5 tips kun je thuis vast aan de slag.

1.  Houd de inhalator in de juiste positie en klap de beschermkap volledig open.

De voorbereiding van de inhalatie verschilt per soort inhalator. Als je bij deze eerste stap een fout maakt, heeft dit gevolgen voor de inhalatie zelf. (Er zijn veel soorten inhalatoren, die van jou kan er dus anders uit zien als op de afbeelding.)

2.  Adem volledig uit, maar niet in de inhalator.

Onze longen zitten vol met lucht. Door eerst goed uit te ademen kan het inhalatiemedicijn dieper in de longen terechtkomen. Het medicijn werkt hierdoor beter. Door naast de inhalator uit te ademen, voorkom je dat je het medicijn wegblaast of dat het aan de inhalator blijft kleven.

3.  Ga rechtop zitten of staan en houd je hoofd iets achterover.

De medicijndeeltjes bereiken de longen beter als je tijdens het inhaleren rechtop zit of staat en je hoofd een beetje schuin omhoog draait. Zit je voorovergebogen? Dan slaat het medicijn (deels) neer in de keel en is de kans op bijwerkingen groter.

4.  Houd de adem minimaal 10 seconden vast of zolang als je kunt.

Door ná de inhalatie minimaal 10 seconden je adem vast te houden, komen de medicijndeeltjes beter op de juiste plek in de longen.

5.  Bekijk het inhalatie-instructiefilmpje regelmatig terug.

Het goed blijven inhaleren van inhalatiemedicijnen is moeilijk. Train jezelf door regelmatig het inhalatie-instructiefilmpje van jouw medicijn terug te kijken. Met Persoonlijk advies heb je alle belangrijke informatie over je medicijnen en aandoeningen op één plek. Nog niet aangemeld voor Persoonlijk advies? Neem contact op met je apotheek. Zij melden je aan. 

Voorzetkamer

Gebruik je een dosisaerosol? Het advies is om deze altijd in combinatie met een voorzetkamer te gebruiken, behalve als je een ademgestuurde dosisaerosol gebruikt.

Bepaal samen met je apotheker of arts welke manier van inhaleren het meest geschikt is voor jou:

  • In 1 keer rustig en zo diep mogelijk inademen en daarna de adem minimaal 10 seconden vasthouden of zo lang als je kunt.
  • 5 keer rustig in- en uitademen door de voorzetkamer.

Tip: Maak 1 keer per week de voorzetkamer schoon volgens de instructie in de bijsluiter. Vervang de voorzetkamer elk jaar door een nieuwe.

De voordelen van goede inhalatie

Het medicijn werkt beter als je goed inhaleert doordat een grotere hoeveelheid van het medicijn de longen bereikt. Het inhaleren van longmedicijnen lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn vaak wel 10 handelingen nodig voor een goede inhalatie. Bij het niet goed inhaleren werken de medicijnen minder of helemaal niet waardoor jouw longklachten kunnen verergeren. Zo raak je bijvoorbeeld sneller benauwd of krijg je vaker een longaanval. Goede inhalaties voorkomen ook onnodige klachten en bijwerkingen, zoals een vieze smaak, heesheid of hartkloppingen. Beter inhaleren geeft jouw leven dus meer lucht!

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"