Een astma-aanval kan je niet voorspellen. Dan is het fijn dat je altijd medicijnen bij de hand hebt. Ook op het werk of op school. Maar hoe regel je dat handig? En waar let je op bij het bewaren ervan?
Meestal gebruik je medicijnen dagelijks op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld elke ochtend en avond. Voor medicijnen bij astma is dat niet altijd zo. Zoals de kortwerkende luchtwegverwijders, deze medicijnen geven je verlichting bij een plotselinge benauwdheidsaanval. Je gebruikt ze dus naar behoefte, natuurlijk niet vaker dan het aangegeven maximum per dag.
Gebruik overigens ontstekingsremmende medicijnen en langwerkende luchtwegverwijders het liefst wél dagelijks op vaste tijdstippen.
Een astma-aanval zie je niet aankomen. En ook al gebruik je ze niet vaak; houd daarom altijd voldoende kortwerkende luchtwegverwijders bij de hand! Je wilt niet dat je inhalator, of die van je kind, leeg is bij een astma-aanval.
Met voldoende voorraad astmamedicijnen op het werk, school of op de sportlocatie, zit je nooit zonder. En is het dus ook niet nodig deze iedere dag mee te nemen. Gebruik je een dosisaerosol met voorzetkamer, bewaar dan ook een extra voorzetkamer op de andere locatie. En woon je zelf of je kinderen op meer adressen, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing of na een scheiding, zorg dan ook dat je op beide adressen een portie medicijnen hebt liggen.
Let wel extra goed op dat de medicijnen, net als thuis, volgens de bewaarinstructies worden bewaard. En buiten het bereik van anderen. En houd, bij het bewaren medicijnen op verschillende plaatsen, ook de houdbaarheid goed in de gaten.