Astma en huisdierenallergie

Astma en huisdierenallergie

Veel mensen met astma hebben ook een allergie. Wat als je ook een huisdierenallergie hebt? Bestaan hypoallergene huisdieren en wat als contact met huisdieren echt niet te vermijden is?

Astma en huisdieren

Veel mensen met astma kunnen niet tegen huisdieren. Ze reageren allergisch op speeksel en huidschilfers van dieren en krijgen daardoor last van hun astma. Ten onrechte overigens wordt vaak gedacht dat haren de allergie veroorzaken.

Door de huisdierenallergie kun je het al binnen een paar minuten benauwd krijgen of jeukende ogen of moet je niezen of hoesten, zelfs huiduitslag komt voor. Dat kan ook pas uren gebeuren nadat je bij een dier bent geweest. Een logische stap is dan natuurlijk om geen huisdieren in huis halen of te aaien.

Hypoallergene huisdieren

Als je allergisch bent voor dieren, maar wel graag een huisdier wilt, lijkt een hypoallergeen huisdier op het eerste gezicht de oplossing. Maar uit onderzoek is gebleken dat allergievrije dieren niet bestaan; er is onvoldoende bewijs dat speciaal gefokte soorten (zoals de naaktkat of labradoedel) voor minder klachten zorgen. Daarnaast worden deze dieren vaak doorgefokt en hebben ze veel gezondheidsproblemen.

Mag het huisdier blijven?

Een kat of hond die je al lang hebt, doe je niet zomaar weg, ook al zou dat voor je gezondheid misschien wel het beste zijn. Het is een persoonlijke afweging. Besluit je je huisdier toch te houden, vermijd de blootstelling aan allergenen dan zoveel mogelijk. Dat kun je doen door het huis goed schoon te houden. Stofzuig dagelijks en kies voor gladde vloeren die makkelijk zijn te dweilen. De allergische reactie kun je meestal goed onderdrukken met medicijnen.

Dieren in je omgeving

Ook als je zelf geen huisdieren hebt, is het vermijden van contact met huisdieren niet altijd mogelijk. Ga je op bezoek of heeft je kind een feestje bij mensen met een huisdier, vraag dan of het mogelijk is dat het dier naar buiten kan tijdens het bezoek. En gebruik je anti-allergiemedicijn. Ook kinderen kunnen anti-allergiemedicijnen gebruiken.

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"