Zwangerschap en astma

Zwangerschap en astma

Ben je zwanger of wil je zwanger worden en heb je astma? Dan is het belangrijk dat je je astmamedicijnen blijft gebruiken. Als je stopt met je medicijnen en benauwd raakt, kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Je arts of apotheker weet welke medicijnen voor jou geschikt zijn.

Zwangerschap en astma

Ongeveer 8 procent van de zwangere vrouwen heeft astma. Astma is één van de meest voorkomende langdurige (chronische) aandoeningen tijdens de zwangerschap. Als je astma hebt en je wil zwanger worden, dan wil je wel weten waar je aan toe bent. Kunnen je klachten bijvoorbeeld erger worden? En hoe zit het met de medicijnen?

Wordt astma erger tijdens de zwangerschap?

Hoe astma zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap is moeilijk te voorspellen. Bij sommige vrouwen worden de klachten erger, bij anderen juist minder. In sommige gevallen verandert er niets. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe goed de astma onder controle was vóór de zwangerschap.

Schade bij gebruik en niet-gebruik

Vaak zijn zwangere vrouwen bang dat hun astmamedicijnen gevaarlijk zijn voor de baby en daarom gebruiken zij er dan minder van. Maar eventuele astma-aanvallen tijdens een zwangerschap zijn schadelijker dan de astmamedicijnen. Benauwdheid bij de moeder kan namelijk leiden tot zuurstoftekort bij het ongeboren kindje. De astma-aanvallen verhogen de kans op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte of een lager geboortegewicht.

Veilige astmamedicijnen

Tijdens de zwangerschap is het dus belangrijk je je astmamedicijnen wel blijft gebruiken. Van kortwerkende luchtwegverwijders en bepaalde inhalatiecorticosteroïden (ontstekingsremmers) is bekend dat je ze veilig kan gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit geldt niet voor alle astmamedicijnen. Vraag advies aan je arts of apotheker voordat je zwanger probeert te worden. En bespreek of je jouw huidige medicijnen kan blijven gebruiken of dat het beter is om over te stappen op een ander medicijn.

"Stop nooit zelf met je medicijnen"

Hoe zit het met een stootkuur tijdens de zwangerschap?

Gebruik bij voorkeur inhalatiemedicijnen. Deze medicijnen komen nauwelijks in de bloedbaan terecht en dus ook nauwelijks in aanraking met je baby.

Een stootkuur prednison of prednisolon is geen probleem. Deze ontstekingsremmende medicijnen in tabletvorm werken wel via het bloed, maar hebben weinig invloed op de baby. Bij voorkeur wordt er zo kort en zo laag mogelijk gedoseerd.

Tip voor iedereen die zwanger wil worden

Slik elke dag 1 tablet (0,5 mg) foliumzuur als je zwanger wilt worden. Begin hiermee 4 weken voordat je zwanger wilt worden en blijf de foliumzuurtabletten slikken tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is goed voor de ontwikkeling van de baby. Zonder foliumzuur heeft je baby meer kans op een open schedel of een open rug.

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"