Een te hoog bloedsuiker

Een te hoog bloedsuiker

Een te hoog bloedglucose (bloedsuiker) wordt een hyper (van hyperglykemie) genoemd. Hier lees je hoe je een hyper herkent en onze tips om het evenwicht snel weer te herstellen.

Wat merk je van een te hoog bloedglucose?

  • veel drinken;
  • veel plassen;
  • vermoeidheid;
  • wazig zien;
  • plotselinge humeurigheid of boos zijn;
  • misselijkheid en/of overgeven;
  • algehele malaise.

De oorzaken van een te hoog bloedsuiker

Een hyper kan veroorzaakt worden door te weinig insuline spuiten, te veel suiker eten, te weinig lichamelijke inspanning of het gebruik van medicijnen.

Wat te doen bij een te hoog bloedglucose?

Je lichaam zal zelf het teveel aan suiker kwijt willen raken door veel plassen. Door veel te drinken (geen zoete drank!) help je je lichaam daarbij. Ook bewegen helpt mee, daarmee verbrand je extra suiker in de spieren.

Een hyper kan zo erg worden dat je kunt flauwvallen of zelfs in coma raken. Bij een heel ernstige hyper heb je een diepe ademhaling en kan de adem naar aceton ruiken (door keto-acidose: verzuring van het lichaam door het verbranden van lichaamsvet in plaats van suiker). In dat geval moet onmiddellijk 112 worden gebeld.

Wanneer er een te hoge bloedsuiker wordt gemeten en je gebruikt insuline, dan kan de hyperglykemie behandeld worden met insuline. Het aanpassen van de hoeveelheid te spuiten insuline gebeurt onder medisch toezicht. Is er sprake van diabetes type 2? Dan kan er bij het meten van te hoge bloedglucosewaarden het beste contact worden opgenomen met de behandelaar.

Gevolgen van een hyper

Het is geen ramp om een enkele keer een hypo of een hyper te hebben. Maar gebeurt het vaker? Overleg dan met je arts of diabetesverpleegkundige. Vooral hypers kunnen na verloop van tijd voor veel problemen in het lichaam zorgen.