Palliatieve zorg

Palliatieve zorg

Wanneer genezing niet meer mogelijk is verandert het doel van de medische zorg. Niet het beter maken staat nu centraal, maar de kwaliteit van leven is het belangrijkst. Om zo lang mogelijk comfortabel te leven worden lichamelijke en geestelijke klachten zo goed mogelijk behandeld. Er is nu sprake van palliatieve zorg. Dit is iets anders dan terminale zorg, waarbij iemand op korte termijn zal overlijden. Palliatieve zorg kan meerdere jaren nodig zijn.

Aandachtsgebieden palliatieve zorg

  • Lichamelijke klachten; per persoon verschillen de lichamelijke klachten die optreden. Er zal geprobeerd worden lichamelijke klachten te verlichten met medicijnen en/of zorg. Pijnbestrijding is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Maar er zijn tal van andere klachten die kunnen voorkomen zoals: benauwdheid, vocht in de buik, de hik, jeuk, misselijkheid, braken, diarree of verstopping.
  • Psychische klachten; angstgevoelens en depressies komen regelmatig voor. Ook boosheid, verdriet en onzekerheid zijn gevoelens die zowel de patiënt als zijn omgeving kunnen hebben. Behandeling is mogelijk met emotionele steun van hulpverleners en/of medicijnen.
  • Ondersteuning bij de verzorging; dit is noodzakelijk wanneer iemand niet meer voor zichzelf kan zorgen.
  • Begeleiding bij het afronden van het leven; samen kijken naar de gevoelens en vragen die nu gaan spelen, zoals angst voor wat komen gaat, verdriet om gemiste kansen in het leven, bezorgdheid om de nabestaanden, vragen met betrekking tot dagbesteding, zingeving en levensbeschouwing.

Is palliatieve zorg thuis mogelijk?

Vaak bieden mensen uit de naaste omgeving hulp en steun. Dat kan praktische hulp zijn, zoals huishoudelijke hulp of hulp bij de verzorging, of morele steun. Mede door deze mantelzorgers is het vaak mogelijk thuis palliatieve zorg te krijgen. Andere plekken waar palliatieve zorg kan worden gegeven is in een verzorgings- of verpleeghuis, in een hospice of in een ziekenhuis.