Oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid

Oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Alpine. Het komt u vast bekend voor. U bent een avond gezellig naar een concert, festival of discotheek geweest en komt thuis met een irritante piep in uw oren. Dit is veroorzaakt door de keiharde muziek waar u de hele avond in hebt gestaan. De oren zijn overbelast en hebben veel rust nodig. Als dit vaker voorkomt kunt u een blijvende gehoorbeschadiging oplopen.

Oorsuizen en piepen

Veel mensen herkennen het, de piep in de oren na een concert of de ruis in het hoofd als u daarna in bed ligt. Meestal verdwijnen deze geluiden vanzelf na een periode van rust. Maar als u niet oppast loopt u gehoorschade op en blijft u deze irritante geluiden voor de rest van uw leven houden.

Tinnitus

De verzamelnaam voor deze aandoening is tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Ook het horen van piep- of fluittonen is een vorm van tinnitus. Sommige mensen hebben zelfs het keiharde geluid van een slijptol in hun hoofd. Dag en nacht! Het zijn eigenlijk 'schijngeluiden', die ontstaan als de oorzenuw uit zichzelf signalen doorgeeft. De hersenen ervaren dit als geluid.

Gehoorbeschadiging

Als uw gehoor te veel en te vaak wordt blootgesteld aan harde muziek loopt u het risico om tinnitus te krijgen. Als de geluiden na een periode van rust weer verdwijnen, betekent dat niet dat er niets aan de hand is. Er zijn zeker trilhaartjes in het binnenoor beschadigd geraakt die zich niet meer herstellen. Maar een blijvende tinnitus is natuurlijk erger. Deze aandoening gaat ook nog vaak gepaard met overgevoeligheid voor geluid.

Overgevoeligheid voor geluid - hyperacusis

Mensen die overgevoelig zijn voor geluid kunnen het dagelijks geluid als zeer hinderlijk ervaren. Praten klinkt als schreeuwen, een kabbelend beekje als een wilde rivier en het geklik van hakken op een harde vloer bezorgt hoofdpijn. Mensen met hyperacusis kunnen normaal omgevingsgeluid niet of nauwelijks verdragen.

Gevolgen

Hyperacusis kan grote gevolgen hebben voor uw leven. Als alledaagse geluiden onverdraaglijk worden, gaat u ze vermijden. Werken, uitgaan, gezellig een feest bezoeken, naar de bioscoop…, het wordt allemaal een groot probleem. Mensen met hyperacusis zoeken een rustige omgeving op en blijven het liefst thuis. Hierdoor raken ze geïsoleerd, waardoor psychische klachten kunnen ontstaan.

Cijfers

  • 1 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van tinnitus
  • 3 procent van de Nederlanders heeft last van hyperacusis

Oorzaken

Hyperacusis kan een gevolg zijn van hoofdletsel, medicijngebruik of een hersentumor. Maar de meest voorkomende oorzaak is schade door te hard geluid.