Veilig eten en drinken op reis

Veilig eten en drinken op reis

Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u de kans op maag- en darmklachten op reis flink verkleinen. En als u toch last krijgt, kunt u er met de juiste aanpak redelijk snel weer vanaf zijn. Hoe u veilig eet en drinkt op reis leest u hier.

Schoonhouden

Was uw handen na elk toiletbezoek en elke keer na het verschonen van een luier. Doe dit ook voordat u eten gaat bereiden, na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat. Was rauwkost en fruit in mineraalwater uit een fles of met afgekoeld gekookt water. Gebruik voor de afwas heet water en spoel de vaat na met schoon water. Gebruik schone theedoeken en handdoeken en was ze na gebruik in heet sop. Zorg dat ze snel drogen, door ze bijvoorbeeld in de zon op te hangen.

Scheiden

Snijd rauw vlees en rauwe vis en schelpdieren op een andere snijplank en met een ander mes dan de groente voor een salade, of was ze tussendoor goed af. U moet voorkomen dat rauw voedsel in aanraking komt met voedsel dat u niet meer verhit voordat u het opeet.

Bewaren

Zet producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast en haal het er pas vlak voor gebruik uit. Gooi eten dat langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan weg. Dek voedsel af tegen insecten.

Verhitten

Verhit vlees, vis en schelpdieren tot het helemaal gaar is. Als u kraanwater in het buitenland goed kookt, dan kunt u het drinken.

Weet wat u eet

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar u water uit de kraan kunt drinken. In het buitenland is het noodzakelijk om mineraalwater te kopen of water goed te koken voordat u het drinkt. Houd er rekening mee dat ijsblokjes ook van besmet water gemaakt kunnen zijn. Vraag op het terras dus liever uw drinken zonder ijs of vraag na of de ijsblokjes van gekookt water zijn gemaakt. Ook sommige voedingsmiddelen kunt u in het buitenland beter laten staan. Eet geen rauw of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren en kies voor voorverpakt ijs of schepijs uit een schone, drukbezochte winkel.

Hygiëne in het buitenland

In het buitenland kan de voedsel- en sanitaire hygiëne minder goed zijn dan thuis. Het kraanwater is niet in alle landen drinkbaar zoals in Nederland, en ook bepaald voedsel kan besmet zijn met virussen, bacteriën of parasieten die ons ziek maken. Bij hoge temperaturen vermenigvuldigen ziekteverwekkers zich ook nog eens snel.

Ziekten zoals hepatitis A, buiktyfus en paratyfus kunnen worden overgebracht via voedsel of water. De GGD beveelt aan u te laten vaccineren wanneer uw reisbestemming buiten West-Europa ligt. Denk dus ook aan landen als Turkije, Kroatië, Oekraïne en Egypte. Minder ernstig maar evengoed vervelend is reizigersdiarree. Wanneer u goed let op hygiëne en op wat u eet en drinkt, is het in veel gevallen te voorkomen dat u ziek wordt.