Jetlag

Jetlag

Uw biologische klok is een natuurlijk mechanisme dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat u ’s avonds moe wordt. Als u het vliegtuig pakt naar een bestemming die in een andere tijdzone ligt, kan dit uw biologische klok in de war brengen. Hoe meer tijdsverschil er is met thuis, hoe langer de klachten over het algemeen aanhouden.

Jetlag; zo bent u er snel weer vanaf

Wanneer u last hebt van een jetlag, kunt u klachten hebben zoals vermoeidheid, verstoring van de eetlust, diarree, slaapproblemen, uitdroging en desoriëntatie. De klachten houden meestal niet langer aan dan vijf dagen. In het algemeen heeft men meer last van een jetlag bij een reis naar het oosten, dan bij een reis naar het westen.

Ritme aanpassen

De beste tip tegen een jetlag is u op de plaats van bestemming zo gauw mogelijk aan te passen aan het nieuwe tijdsritme. Ga dus pas slapen als het bedtijd is, ook al bent u eerder moe. Alleen als u binnen 48 uur weer naar huis vertrekt, kunt u beter vasthouden aan uw oude ritme. Verder is het verstandig om in het vliegtuig veel water te drinken, maar geen alcohol. Probeer tijdens de reis ook niet te veel en niet te zwaar te eten en strek af en toe even uw benen.

Melatonine

Melatonine wordt gebruikt om de ervaringen van jetlag te verminderen. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft de claim dat melatonine bijdraagt aan de vermindering van gevoelens van jetlag goedgekeurd. Hiervoor moet melatonine in een voldoende hoge dosering van 0,5 tot 5 mg per dag worden ingenomen. Het middel moet rond bedtijd worden ingenomen na aankomst op de bestemming en kan gedurende enkele dagen worden doorgebruikt.