De gevolgen van diabetes

De gevolgen van diabetes

Diabetes is een aandoening die na verloop van tijd gevolgen kan hebben in heel je lichaam. Je hebt minder kans op problemen met een goede behandeling.

Hart- en vaatziekten

Door beschadiging van de wanden van de bloedvaten hebben mensen met diabetes een groter risico op hart- en vaatziekten. Voor mensen met diabetes is het daarom extra belangrijk andere risico’s voor hart- en vaataandoeningen te verlagen. Je kunt daarom beter niet roken, niet te zwaar worden en houd ook je bloeddruk en cholesterol in de gaten.

Huidproblemen

Door een verminderde doorbloeding, zenuwschade en een verhoogde gevoeligheid voor infecties kunnen er verschillende huidproblemen ontstaan zoals suikerplekken. Suikerplekken zijn ovale rode plekken die vooral op de scheenbenen zitten. Ze ontstaan doordat kleine bloedvaatjes worden beschadigd door diabetes.

Infecties

Door de hoge bloedglucosewaarden kan je afweersysteem in de war raken. Je hebt hierdoor een grotere kans op ontstekingen van bijvoorbeeld wondjes of van het tandvlees.

Maag- en darmklachten

Door diabetes kunnen de zenuwen in en rond de maag beschadigd raken. Eten wordt dan te langzaam van de maag naar de darmen gestuurd. Hierdoor krijg je last van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verstopping en diarree. Vaak kun je deze problemen met behulp van voedingsadviezen van een diëtist oplossen.

Netvliesbeschadiging

Door aantasting van kleine slagadertjes en haarvaten in het oog beschadigt het netvlies. Je zicht wordt hierdoor minder. Er is dan sprake van diabetische retinopathie. Wanneer je diabetes hebt is het belangrijk je ogen regelmatig door de oogarts te laten controleren.

Nierbeschadiging

Je nieren kunnen beschadigd raken door diabetes en hun werk minder goed doen. Dit heet diabetische nefropathie. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor.

Seksuele problemen

Door schade aan de zenuwen en vernauwde bloedvaatjes heeft ongeveer de helft van de mannen met diabetes erectieproblemen. Ook vrouwen kunnen door de diabetes problemen krijgen. De vagina kan droger en daardoor pijnlijker, of minder gevoelig worden. Bovendien kunnen zowel bij mannen als vrouwen eerder infecties ontstaan.

Voetproblemen

Mensen met diabetes krijgen vaak last van hun voeten. Door beschadiging van de zenuwen in de voeten voel je minder en heb je meer kans op wondjes. Bovendien stroomt het bloed door beschadiging van de bloedvaten minder goed naar je voeten en genezen wondjes slecht. Regelmatige controle van de voeten is daarom belangrijk. Behandeling door een pedicure gespecialiseerd in de diabetische voet of een podotherapeut kan nodig zijn.

Zenuwschade

De zenuwen in het lichaam kunnen beschadigd raken. Dit heet neuropathie. Er is dan sprake van tintelingen, gevoelloosheid, pijn, verminderde kracht en evenwicht. Met voldoende beweging en een goede conditie kan neuropathie worden afgeremd.

Kwaliteit van leven van mensen met diabetes

Mensen met diabetes vinden hun kwaliteit van leven vaak slechter dan mensen zonder chronische aandoening. Vooral als naast de diabetes ook nog sprake is van andere lichamelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of overgewicht. Het aantal en de ernst van de aandoeningen is bepalend voor de invloed op de kwaliteit van leven. Depressie komt vaker voor bij mensen met diabetes. Toch zijn er gelukkig ook veel mensen met diabetes die de aandoening goed onder controle hebben en die hun kwaliteit van leven net zo goed beoordelen als andere mensen.

Levensverwachting

Zowel mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2 hebben een grotere kans om eerder te overlijden dan mensen zonder diabetes. Veel sterfgevallen zijn het gevolg van problemen door diabetes, zoals hart- en vaatziekten. Hoe meer we leren over diabetes, hoe beter we mensen met diabetes kunnen helpen en de levensverwachting kunnen verbeteren. 

Hoge bloedglucosewaarden

Zowel bij type 1 als bij type 2 diabetes treden er vaak problemen op door schade aan bloedvaten en je zenuwen. Dit komt door hoge bloedglucosewaarden. Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt hiermee te maken. Een stabiele bloedglucose, een gezonde leefstijl en regelmatige controles helpen om de lichamelijke gevolgen van diabetes te beperken.