Tussentijds bloedverlies: is de pil nog betrouwbaar?

Tussentijds bloedverlies: is de pil nog betrouwbaar?

Veel vrouwen maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van de pil wanneer ze tussen de menstruaties bloed verliezen. Komt er vrij veel bloed vrij? Dat heet doorbraakbloeding. Bij een paar druppels noemen we het spotting. Wanneer is de pil nog betrouwbaar en wanneer moet je opletten?

Is de pil nog betrouwbaar bij een doorbraakbloedingen?

Meestal zijn doorbraakbloedingen en spotting vervelend. Toch is het geen teken van een verminderde betrouwbaarheid van de pil. Bij een doorbraakbloeding ben je dus meestal gewoon beschermd.

In een aantal situaties kan een doorbraakbloeding of spotting wel wijzen op een mogelijk verminderde bescherming. Dat is het geval bij:

  • Vergeten pillen.
  • Overgeven of waterdunne diarree binnen 3-4 uur na inname van de pil.
  • Wisselwerking met andere medicijnen, bijvoorbeeld met sommige anti-epileptica. Ook zelfzorgmedicijnen met Sint Janskruid (Hypericum) kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen. Let op: de apotheek controleert op wisselwerkingen tussen medicijnen op recept maar is niet op de hoogte van zelfzorgproducten die niet in de apotheek zijn gekocht.

Heb je een doorbraakbloeding gehad na één van de genoemde situaties? Dan ben je mogelijk minder goed beschermt tegen een zwangerschap. 

Wanneer kun je een doorbraak bloeding krijgen?

  • Bij de start van de pil tijdens de eerste 3 pilstrips.
  • Bij verkeerde inname, bijvoorbeeld bij vergeten van één of meerdere pillen uit de strip of het innemen van de pillen in een verkeerde volgorde bij de driefasenpil.
  • Bij wisselwerkingen met andere medicijnen, bijvoorbeeld met medicijnen tegen epilepsie of Sint Janskruid. Inmiddels is bekend dat antibiotica geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van de pil.
  • Bij braken of ernstige diarree binnen 4 uur na inname van de pil. Hierdoor kan de opname van de pilhormonen zijn verminderd.
  • Bij rokende vrouwen komen doorbraakbloedingen vaker voor dan bij niet rooksters.
  • Bij infecties of andere aandoeningen van de vagina of baarmoeder(hals), bijvoorbeeld een Chlamydia-infectie.
  • Bij een minder geschikte hormooncombinatie of sterkte.
  • Bij het slikken van twee of meer strips na elkaar.
"In een aantal situaties kan tussentijds bloedverlies wijzen op een verminderde betrouwbaarheid van de pil"

Wat te doen bij doorbraakbloedingen?

Veel vrouwen hebben regelmatig last van doorbraakbloedingen of spotting. Met uitzondering van bovengenoemde situaties heeft dat geen invloed op de betrouwbaarheid van de pil. Gebruik je de pil langer dan 3 maanden en blijf je last houden van doorbraakbloedingen die niet te verklaren zijn? Mogelijk kan het overstappen naar een anticonceptiepil met andere hormonen de klachten verminderen.

Lees hier meer over verschillende anticonceptiemethoden. Bij gebruik van de prikpil (Depo-Provera), het implantatiestaafje (Implanon) of het hormoonhoudend spiraaltje (Mirena) als anticonceptiemiddel, is er geen sprake van een stopweek. Wel zullen er onttrekkingsbloedingen optreden. Deze zijn vaak licht en bij sommige vrouwen blijven de bloedingen helemaal uit.

"Meer vragen over anticonceptie? Kijk hier voor een overzicht."anticonceptie zoals jij het wilt"