Kan iemand van hooikoorts genezen?

Kan iemand van hooikoorts genezen?

Je hebt hooikoorts en wanneer het voorjaar eraan komt beginnen de klachten. Heel vervelend. Van hooikoorts genezen, is dat mogelijk?

Natuurlijk beloop hooikoorts

Hooikoorts komt voornamelijk voor tussen 5 en 45 jaar, met een piek tussen 15 en 24 jaar. Uit onderzoek naar het beloop van hooikoorts is gebleken dat bij het grootste deel van de volwassenen de symptomen van hooikoorts in de loop der jaren verminderen. Na het 55e levensjaar zijn de klachten meestal helemaal verdwenen.

Behandeling hooikoorts

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de klachten bij hooikoorts te verlichten; vrij verkrijgbaar en op recept. Ook met maatregelen waarmee je de blootstelling aan pollen vermindert, kun je klachten voorkomen. Als dit allemaal onvoldoende helpt, dan wordt weleens immunotherapie toegepast.

Immunotherapie door allergoloog

Bij immunotherapie worden desensibilisatiedruppels, -tabletten of -injecties gebruikt, om iemand ongevoelig te maken voor de allergische stof. Je krijgt hierbij de prikkel toegediend waarvoor je allergisch bent. Dit is meestal in een steeds grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vier jaar. Het lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. De symptomen kunnen binnen enkele maanden verminderen, maar dit effect kan ook pas vanaf één tot drie jaar na het begin van de behandeling optreden. Deze intensieve behandeling werkt niet altijd en is niet voor iedereen geschikt. Het komt voor dat door de behandeling (ernstige) allergische reacties optreden. Behandeling is daarom, zeker in het begin, in het ziekenhuis.