Eczeem en schaamte

Eczeem en schaamte

Sommige mensen met eczeem schamen zich voor hun huid. Ze zijn bang dat anderen het vies of lelijk vinden. Of dat ze denken dat ze besmet kunnen raken, terwijl de aandoening niet besmettelijk is.

Eczeem

Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. Hoewel eczeem ongevaarlijk is, kan het uw leven flink beïnvloeden.

Praten

Als mensen in uw omgeving niet begrijpen wat u heeft, kan dat erg vervelend zijn. Opmerkingen over uw huid kunnen uw zelfvertrouwen schaden en uw gevoel voor eigenwaarde beïnvloeden. Het kan helpen de mensen in uw omgeving uit te leggen dat u eczeem hebt en wat dat is. Ook praten met lotgenoten kan prettig zijn. U kunt onder andere in contact komen met lotgenoten via de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem of de Huidfederatie.

Schaamte

Wanneer u zich schaamt voor uw huid kan dit u belemmeren in het dagelijks leven. Het zou kunnen dat u liever niet hebt dat anderen uw huid zien en dat u daarom altijd bedekkende kleding draagt, ook wanneer het erg warm is.

Kinderen, schaamte en eczeem

Jonge kinderen kennen nog geen schaamtegevoel. Wanneer uw kind eczeem heeft, kunt u proberen te voorkomen dat uw kind schaamte ontwikkelt door open over de aandoening te praten.

Hulp

Als deze maatregelen niet helpen kunt u professionele hulp zoeken. Uw huisarts of behandelend arts kan u doorverwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog.

Producten bij eczeem

Wij hebben een uitgebreid assortiment producten die kunnen worden gebruikt bij een rode, gevoelige, beschadigde en schilferende huid zoals bij eczeem. Zo zijn er bijvoorbeeld producten die de jeuk verminderen en de geïrriteerde huid tot rust brengen. Ook is er speciale verbandkleding dat voorkomt dat u aan het eczeem kan krabben. Krabben veregert namelijk het eczeem.

"Hier vindt u de beste huidverzorgingsproducten, zodat een droge huid voorkomen wordt."