Acne in de zomer

Acne in de zomer

Veel mensen met acne ervaren een verbetering van de huidaandoening als zij in de zon komen. Maar is dit echt zo? Het is ook mogelijk dat de acne juist dan verslechterd.

Mogelijke oorzaken van verslechtering van acne in de zomer

  • De zon droogt de huid uit, als tegenreactie gaat de huid extra huidvet aanmaken en wordt vetter.
  • We zweten zomers meer en onze huid is vochtiger. Het zweet kan de talgklieren verstoppen.
  • Gebruik van te vette zonnebrandproducten.
  • Acne kan verergeren bij verblijf in de tropen. De vochtige warmte is waarschijnlijk de oorzaak hiervan.
"De belangrijkste reden waarom acne door de zon vermindert, is dat het minder zichtbaar is. Een zongebruinde kleur camoufleert puistjes en pukkels waardoor ze minder opvallen."

Zonnebrandmiddelen geschikt voor de acne-huid

Zonnebrandmiddelen kunnen bestanddelen bevatten waardoor acne kan verergeren. Bepaalde filters bijvoorbeeld kunnen de poriën verstoppen. Maar juist voor mensen met een gevoelige acne-huid is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon. Er zijn gelukkig speciale producten op de markt met een samenstelling die geschikt is voor mensen met acne, bijvoorbeeld Eucerin Sun fluid en La Roche Posay Anthelios Fluide Extreme.

Geneesmiddelen tegen acne in de zomer

Sommige middelen die gebruikt worden bij de behandeling van acne zijn niet geschikt om mee te zonnebaden. Wanneer u een antibioticum slikt voor uw acne, kunt u beter uit de zon blijven. U kunt er overgevoelig voor zon door worden.

Ook benzoylperoxide, een middel wat op de huid wordt aangebracht, kunt u beter niet vlak voor, tijdens of  kort na het zonnebaden gebruiken. Hier kan huidirritatie door ontstaan.